вівторок, 12 січня 2016 р.

ЧИ ВАРТО ПОСЛУГОВУВАТИСЯ 
ТЕРМІНОМ-КАЛЬКОЮ ВІДКРИТИЙ УРОК?
Сергій Омельчук

Чи варто послуговуватися вітчизняній методиці навчання мови терміном – російською калькою відкритий урок, яким надуживають у фаховому мовленні і науковці, і вчителі? Зокрема, нерідко можна натрапити на формулювання типу Важливою формою методичної роботи вчителя є взаємовідвідування та проведення відкритих уроківГрафік проведення відкритих уроків учителями української мови й літературиСамоаналіз відкритого уроку української мовиВідкритий урок проведено у формі ділової гри та ін.
   ДОГЛЯДАЙТЕ ШКІРУ СТУПЕНЬ!
Значення іменника ступня (множина — сту́пні) відоме всім. Це — нижня опорна частина ноги, стопа (Словник української мови, т. IX, с. 807). Проте, як виявляється, ступні ніг потребують не тільки ретельного догляду, а є ще й неабиякою мовною проблемою. Труднощі постають під час відмінювання цього іменника, особливо у творенні форми родового відмінка множини. Замість нормативної лексеми сту́пень на сторінках газет і журналів, у повсякденному мовному ужитку, навіть у заголовках і текстах дисертацій дедалі частіше вживають неправильну словоформу ступні́в. Напр.: Після мітингу двох співробітників міліції було госпіталізовано до Госпіталю МВС із забоями м'яких тканин обличчя і закритою черепно-мозковою травмою, а третього — з травмами ступнів ніг (Інфопорн // 28.04.2010); У Канаді знайшли шість відірваних людських ступнів (Gazeta.ua. 13.10.2009).

 КРЕАТИВНИЙ ЧИ ТВОРЧИЙ?

Деякі вчителі часто запитують, чи тотожні поняття креативний і творчий, чи можна використовувати їх як синоніми.  Креативність означає ще й уміння генерувати несподівані ідеї. У цьому сенсі креативний - не те саме, що творчий. «Сутність творчості - у відкритті та створенні чогось якісно нового, що має значну цінність, - пояснює філолог Олексій Шмельов. - Це можуть бути естетичні цінності, факти і закони, технічні пристрої. А слова креативність, креатив використовують у галузі реклами, маркетингу та управління персоналом і мають на увазі нестандартний підхід до виконання поставленої задачі або навіть «потокове виробництво» ідей. У номенклатурі спеціальностей з'явилися «креативщик» і «кріейтор»; смішно було б бачити оголошення про вакансії творця».